מתכון למטבוחה מחומרי גלם טריים בלבד.
חומרים (בערך ליטר של רוטב):
5 עגבניות בשלות
2 פלפלים אדומים
1 פלפל ירוק חריף
1 ראש שום
כף שמן זית
מלח
גרגירי קימל (אופציה)
וכך נעשה:
להרתיח סיר גדול עם מים.
לקלות את הפלפלים על מנת לשרוף את הקליפה. את הקליה ניתן לעשות בתנור, על גריל (יחשמלי או אחר), או על מחבת ברזל יבשה. כדאי לבחור פלפלים בשרניים. הדקים יותר עלולים להשרף יחד עם הקליפה…
להוציא את העוקצים מהעגבניה. לחרוץ X רדוד בבסיס העגבניה.
לכבות את האש ולהכניס העגבניות למים הרותחים ל-1-2 דקות כשהסיר מכוסה. מעבירים את העגבניות למסננת ומחכים שיתקרר מעט. משילים את הקליפות.
את הפלפלים שנקלו מכניסים לכלי קיבול סגור לכ-10 דקות. אני פשוט לוקחת סיר עם מכסה. את פטנט שקיות הניילון אני לא אוהבת, מאחר והניילון לא תמיד מגיב טוב לחום של הפלפלים. אחרי שהפלפלים הזיעו בסיר ומעט התקררו, ניתן לקלף. הקליפה יורדת בליטוף. מוציאים את הגרעינים וקוצצים. קילוף הפלפל החריף, לעומת זאת, דורש זהירות רבה, רצוי עם כפפות. ניתן לקלף עם החלק הקהה של כל סכין. גם אותו קוצצים. אני משאירה את הגרעינים להגברת החורף.
קולפים וקוצצים ראש שום שלם.
בסיר רחב מחממים מעט כף שמן זית ומקפיצים בה את השום והפלפל החריף מכסימום דקה. מוסיפים את העגבניות והפלפלים הקצוצים. מערבבים לריכוך חלקי, מוסיפים מלח ומכסים. משאירים לבישול על אש קטנה כ-40 דקות.
בתום הבישול אפשר לרסק חלקית מאד (2-3 פולסים בבלנדר יד) אם החתיכות גדולות מידי לטעמכם. כמובן שניתן להמשיך לבשל מעט ללא מכסה לרוטב סמיך יותר.
שימושים שונים (חוץ מאשר סתם על לחם)…
שקשוקה – יחס של 5-6 כפות מטבוחה ל-2 ביצים. מחממים מעט את הרוטב במחבת, מוסיפים ביצים ומבשלים עד שהלבן מתקרש (אפשר עם מכסה) והצהוב איך שרוצים…
אפשר בנוסח טבעוני – פטריות מוקפצות במחבת ברזל (על הפלנצ’ה), או טופו מוקפץ באותו סגנון – ולהוסיף לרוטב לדקה שתיים.
גוואקמולי “מרוקאי” – 5-6 כפות לכל אבוקדו, בתוספת בצל ירוק קצוץ, לימון, מלח ועוד פלפל חריף טרי או צ’ילי גרוס יבש. לשים על לחם קלוי מרוח במעט שמן זית ושום (ברוסקטה).
או שאפשר את אותה ברוסקטה בסגנון קצת שונה – שכבה של הרוטב, ואבוקדו פרוס דק עם זילוף לימון, מלח גס וצ’ילי:
ואני תמיד גונבת סתם ככה כף מהמקרר… טעים.
חומרים (בערך ליטר של רוטב):
5 עגבניות בשלות
2 פלפלים אדומים
1 פלפל ירוק חריף
1 ראש שום
כף שמן זית
מלח
גרגירי קימל (אופציה)
וכך נעשה:
להרתיח סיר גדול עם מים.
לקלות את הפלפלים על מנת לשרוף את הקליפה. את הקליה ניתן לעשות בתנור, על גריל (יחשמלי או אחר), או על מחבת ברזל יבשה. כדאי לבחור פלפלים בשרניים. הדקים יותר עלולים להשרף יחד עם הקליפה…
להוציא את העוקצים מהעגבניה. לחרוץ X רדוד בבסיס העגבניה.
לכבות את האש ולהכניס העגבניות למים הרותחים ל-1-2 דקות כשהסיר מכוסה. מעבירים את העגבניות למסננת ומחכים שיתקרר מעט. משילים את הקליפות.
את הפלפלים שנקלו מכניסים לכלי קיבול סגור לכ-10 דקות. אני פשוט לוקחת סיר עם מכסה. את פטנט שקיות הניילון אני לא אוהבת, מאחר והניילון לא תמיד מגיב טוב לחום של הפלפלים. אחרי שהפלפלים הזיעו בסיר ומעט התקררו, ניתן לקלף. הקליפה יורדת בליטוף. מוציאים את הגרעינים וקוצצים. קילוף הפלפל החריף, לעומת זאת, דורש זהירות רבה, רצוי עם כפפות. ניתן לקלף עם החלק הקהה של כל סכין. גם אותו קוצצים. אני משאירה את הגרעינים להגברת החורף.
קולפים וקוצצים ראש שום שלם.
בסיר רחב מחממים מעט כף שמן זית ומקפיצים בה את השום והפלפל החריף מכסימום דקה. מוסיפים את העגבניות והפלפלים הקצוצים. מערבבים לריכוך חלקי, מוסיפים מלח ומכסים. משאירים לבישול על אש קטנה כ-40 דקות.
בתום הבישול אפשר לרסק חלקית מאד (2-3 פולסים בבלנדר יד) אם החתיכות גדולות מידי לטעמכם. כמובן שניתן להמשיך לבשל מעט ללא מכסה לרוטב סמיך יותר.
שימושים שונים (חוץ מאשר סתם על לחם)…
שקשוקה – יחס של 5-6 כפות מטבוחה ל-2 ביצים. מחממים מעט את הרוטב במחבת, מוסיפים ביצים ומבשלים עד שהלבן מתקרש (אפשר עם מכסה) והצהוב איך שרוצים…
אפשר בנוסח טבעוני – פטריות מוקפצות במחבת ברזל (על הפלנצ’ה), או טופו מוקפץ באותו סגנון – ולהוסיף לרוטב לדקה שתיים.
גוואקמולי “מרוקאי” – 5-6 כפות לכל אבוקדו, בתוספת בצל ירוק קצוץ, לימון, מלח ועוד פלפל חריף טרי או צ’ילי גרוס יבש. לשים על לחם קלוי מרוח במעט שמן זית ושום (ברוסקטה).
או שאפשר את אותה ברוסקטה בסגנון קצת שונה – שכבה של הרוטב, ואבוקדו פרוס דק עם זילוף לימון, מלח גס וצ’ילי:
ואני תמיד גונבת סתם ככה כף מהמקרר… טעים.
המיוחסת מודה: שיקשקתיני בפילפלייך
השבמחקיממממ....
השבמחקספי
כפי שאמרתי לך ב- Facebook
השבמחקספי, יהיה לך חריף...
השבמחקחצות באמריקה. גמרתי להכין לפני שעה וכבר נשאר לי רק חצי. בגט מהבוקר ולא יכולתי להפרד מהמחבת. מזל שנגמר הבגט.
השבמחק