יום חמישי, 26 בינואר 2012

זה ציפור? זה מטוס? לא, זה קסם הצ’ילי

יואב הכיר לי, באחד מביקורי בממלכה המאוחדת, את ריבת הצ’ילי המופלאה שלהם שהפכה כל עוף טיפש בתנור למעדן מלכים. וכך התמכרתי במשך שנים לאחד מחטאי המעובדים היחידים.
http://www.tracklements.co.uk/products/relishes/Chilli_Jam/
כל ביקור שלי באנגליה, או של יואב כאן, לווה בשני מרכיבים הכרחיים: ריבת הצ’ילי ובקבוק ריוחה פאוסטינו 1 ריזרבה.

בבדיקה של רכיבי הריבה הסתבר שיש שם לפחות 38% פלפלים, אך המרכיב הראשון הוא סוכר - כלומר בערך חצי. האתגר שעמד בפני הוא להכין ממרח דומה ללא סוכר כלל. למותר לציין שבפאוסטינו אנחנו לא נוגעים. פשוט שותים כמו שהוא, וכל המרבה וגו’…
המרכיב העיקרי שלי בממרח (נראה לי שלא יאה לקרוא לו ריבה, עקב העדרות הסוכר) הוא בצל מקורמל מאופן בישולו ובמעט בלסמי, ובתוספת של פלפלים אדומים קלויים וקלופים ופלפלי צ’ילי חרוכים וקצוצים.
וזה הסיפור כולו:
8-10 בצלים לא גדולים קלופים וקצוצים.
4 פלפלים אדומים גדולים ובשרניים, קלויים וקלופים.
2 פלפל צ’ילי אדום טרי, חרוך וקצוץ. מרכיב זה משתנה לפי מידת חריפות הפלפל הטרי ומידת החריפות הרצויה. הצ’ילי בו השתמשתי היה חריף מאד (גם לאוהבת חריף כמוני) והיה בדיוק במידה הנכונה לטעמי בתערובת הסופית. לא חורכת לשון אך חרפרפה במידה מבלי לכסות על מתיקות הבצל.
4 כפות בלסמי רגיל (לא מצומצם)
ההכנה:
שיטה מהירה להפשטת בצלים – חיתוך עם סכין גדול וחד לחצי לאורך. אח”כ עם סכין קטן (רצוי טורנה) לקטום הקצוות ולהשיל הקליפה.
DSC03460
חיתוך הבצל לקוביות קטנות ידני, או לחכמים שרכשו את מעבד המזון של בוש שחותך קוביות – תוך 15 שניות הכל מוכן:
DSC03463
שמים את הבצל במחבת עם דפנות גבוהות או סיר רחב עם כף שמן (זית, בטח זית. טוב נו, אפשר גם קנולה) על אש לא גבוהה – בינונית ומטה לטיגון/אידוי/ריכוך איטי. לאחר שהבצל מתרכך, מזליפים כשתי כפות בלסמי ומערבבים עד להספגה מלאה. ממשיכים על אש קטנה עם ערבוב – רצוי להשתמש בכף עץ שטוחה על מנת שאפשר יהיה לגרד היטב את התחתית מבלי שדבר ידבק. לאחר עוד כחצי שעה מוסיפים עוד הזלפת בלסמי וכחצי כפית מלח.
DSC03476
בין ערבוב לערבוב  מכינים את הפלפלים:
חוצים את הפלפלים לאורך ומנקים את העוקצים, הגרעינים והפסים הלבנים.
DSC03471
מניחים על תבנית שטוחה עם הזלפת שמן (לא חובה) ושמים בתנור על חום גבוה (גריל) עד שמתחילים להשחים ולהתפוצץ קלות. נותנים להתקרר מעט מאד שאפשר יהיה לגעת ללא כוויות, קולפים וקוצצים.
DSC03489
את הפלפלים החריפים שמים במחבת חמה מאד ויבשה – רצוי ברזל – לחריכה זריזה וקוצצים עם הקליפה והגרעינים.
DSC03478
הבצל בשלב הזה רך מאד ושחום אך מעט. מערבבים הכל ביחד בסיר.
DSC03490
וממשיכים לבשל מכוסה על אש קטנה מאד עם מקטין להבה לעוד כ-30-45 דקות.
כמה פולסים עם מקל בלנדר – והעסק מוכן.
DSC03503
ומה עושים עם זה, תשאלו. ובצדק.
סתם למרוח על לחם טעים, למרוח כרעי עוף בתנור, לצפות שיפודי פרגיות בגריל ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם. אני הולכת לנסות בישול קצר של דג לבן בזה – סוגשל חריימה…

7 תגובות:

  1. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  2. מעולה! הטעם כבר קיים במילים, כהרגלך ...או ככישרונך! אבל נא לא לפגוע בקדושת החריימי! (: אם בממלכה המאוחדת עסקינן, אז אני מציע: "פיש אנד צ'ילי" Fish & Chili
    אולי גם אפשר להמציא גרסת צ'ילי עם דגים טחונים - Chile con Pescado

    ושאלה קטנה: אני מתאר לעצמי שתוקף הטריות שלו קצר יותר מהגרסה הסוכרית, לא?

    השבמחק
  3. התעלית על עצמך! אני בטוח אנסה את המתכון הזה.

    השבמחק
  4. שווה ביותר
    יש מצב שיעלה על השולחן בקרוב

    השבמחק
  5. או, סוף סוף פוסט שאני יכולה לקרוא בלי לוודא שאני פותחת את הלינק רק אחרי שאכלתי קודם לכן, ח ח ח :)

    (מקווה שאת מביאה לאבא דוגמית! :) .
    ג'וני הכין ריבת צ'ילי לפני איזה שנה והביא לאבא צנצנת, שזכתה לתדהמתו של אבא לכינוי "חריפה מדי בשבילו" :) )

    השבמחק
  6. (התכוונתי כמובן ל"זכתה לתואר" ולא "זכתה לכינוי")

    השבמחק
  7. הגרסה הזו לא מאד חריפה, זו הרי "ריבה"... אבל בתוספת של 2-3 פלפלונים היא יכולה :).
    ואני מניחה שאורך חיי המקרר קצר מהמסוכרת. אבל מכל הכמות שהכנתי כבר לא נשאר, אז לא נראה לי שזו הבעיה...

    השבמחק