יואב הכיר לי, באחד מביקורי בממלכה המאוחדת, את ריבת הצ’ילי המופלאה שלהם שהפכה כל עוף טיפש בתנור למעדן מלכים. וכך התמכרתי במשך שנים לאחד מחטאי המעובדים היחידים.
http://www.tracklements.co.uk/products/relishes/Chilli_Jam/
כל ביקור שלי באנגליה, או של יואב כאן, לווה בשני מרכיבים הכרחיים: ריבת הצ’ילי ובקבוק ריוחה פאוסטינו 1 ריזרבה.
בבדיקה של רכיבי הריבה הסתבר שיש שם לפחות 38% פלפלים, אך המרכיב הראשון הוא סוכר - כלומר בערך חצי. האתגר שעמד בפני הוא להכין ממרח דומה ללא סוכר כלל. למותר לציין שבפאוסטינו אנחנו לא נוגעים. פשוט שותים כמו שהוא, וכל המרבה וגו’…
המרכיב העיקרי שלי בממרח (נראה לי שלא יאה לקרוא לו ריבה, עקב העדרות הסוכר) הוא בצל מקורמל מאופן בישולו ובמעט בלסמי, ובתוספת של פלפלים אדומים קלויים וקלופים ופלפלי צ’ילי חרוכים וקצוצים.
וזה הסיפור כולו:
8-10 בצלים לא גדולים קלופים וקצוצים.
4 פלפלים אדומים גדולים ובשרניים, קלויים וקלופים.
2 פלפל צ’ילי אדום טרי, חרוך וקצוץ. מרכיב זה משתנה לפי מידת חריפות הפלפל הטרי ומידת החריפות הרצויה. הצ’ילי בו השתמשתי היה חריף מאד (גם לאוהבת חריף כמוני) והיה בדיוק במידה הנכונה לטעמי בתערובת הסופית. לא חורכת לשון אך חרפרפה במידה מבלי לכסות על מתיקות הבצל.
4 כפות בלסמי רגיל (לא מצומצם)
ההכנה:
שיטה מהירה להפשטת בצלים – חיתוך עם סכין גדול וחד לחצי לאורך. אח”כ עם סכין קטן (רצוי טורנה) לקטום הקצוות ולהשיל הקליפה.
חיתוך הבצל לקוביות קטנות ידני, או לחכמים שרכשו את מעבד המזון של בוש שחותך קוביות – תוך 15 שניות הכל מוכן:
שמים את הבצל במחבת עם דפנות גבוהות או סיר רחב עם כף שמן (זית, בטח זית. טוב נו, אפשר גם קנולה) על אש לא גבוהה – בינונית ומטה לטיגון/אידוי/ריכוך איטי. לאחר שהבצל מתרכך, מזליפים כשתי כפות בלסמי ומערבבים עד להספגה מלאה. ממשיכים על אש קטנה עם ערבוב – רצוי להשתמש בכף עץ שטוחה על מנת שאפשר יהיה לגרד היטב את התחתית מבלי שדבר ידבק. לאחר עוד כחצי שעה מוסיפים עוד הזלפת בלסמי וכחצי כפית מלח.
בין ערבוב לערבוב מכינים את הפלפלים:
חוצים את הפלפלים לאורך ומנקים את העוקצים, הגרעינים והפסים הלבנים.
מניחים על תבנית שטוחה עם הזלפת שמן (לא חובה) ושמים בתנור על חום גבוה (גריל) עד שמתחילים להשחים ולהתפוצץ קלות. נותנים להתקרר מעט מאד שאפשר יהיה לגעת ללא כוויות, קולפים וקוצצים.
את הפלפלים החריפים שמים במחבת חמה מאד ויבשה – רצוי ברזל – לחריכה זריזה וקוצצים עם הקליפה והגרעינים.
הבצל בשלב הזה רך מאד ושחום אך מעט. מערבבים הכל ביחד בסיר.
וממשיכים לבשל מכוסה על אש קטנה מאד עם מקטין להבה לעוד כ-30-45 דקות.
כמה פולסים עם מקל בלנדר – והעסק מוכן.
ומה עושים עם זה, תשאלו. ובצדק.
סתם למרוח על לחם טעים, למרוח כרעי עוף בתנור, לצפות שיפודי פרגיות בגריל ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם. אני הולכת לנסות בישול קצר של דג לבן בזה – סוגשל חריימה…
http://www.tracklements.co.uk/products/relishes/Chilli_Jam/
כל ביקור שלי באנגליה, או של יואב כאן, לווה בשני מרכיבים הכרחיים: ריבת הצ’ילי ובקבוק ריוחה פאוסטינו 1 ריזרבה.
בבדיקה של רכיבי הריבה הסתבר שיש שם לפחות 38% פלפלים, אך המרכיב הראשון הוא סוכר - כלומר בערך חצי. האתגר שעמד בפני הוא להכין ממרח דומה ללא סוכר כלל. למותר לציין שבפאוסטינו אנחנו לא נוגעים. פשוט שותים כמו שהוא, וכל המרבה וגו’…
המרכיב העיקרי שלי בממרח (נראה לי שלא יאה לקרוא לו ריבה, עקב העדרות הסוכר) הוא בצל מקורמל מאופן בישולו ובמעט בלסמי, ובתוספת של פלפלים אדומים קלויים וקלופים ופלפלי צ’ילי חרוכים וקצוצים.
וזה הסיפור כולו:
8-10 בצלים לא גדולים קלופים וקצוצים.
4 פלפלים אדומים גדולים ובשרניים, קלויים וקלופים.
2 פלפל צ’ילי אדום טרי, חרוך וקצוץ. מרכיב זה משתנה לפי מידת חריפות הפלפל הטרי ומידת החריפות הרצויה. הצ’ילי בו השתמשתי היה חריף מאד (גם לאוהבת חריף כמוני) והיה בדיוק במידה הנכונה לטעמי בתערובת הסופית. לא חורכת לשון אך חרפרפה במידה מבלי לכסות על מתיקות הבצל.
4 כפות בלסמי רגיל (לא מצומצם)
ההכנה:
שיטה מהירה להפשטת בצלים – חיתוך עם סכין גדול וחד לחצי לאורך. אח”כ עם סכין קטן (רצוי טורנה) לקטום הקצוות ולהשיל הקליפה.
חיתוך הבצל לקוביות קטנות ידני, או לחכמים שרכשו את מעבד המזון של בוש שחותך קוביות – תוך 15 שניות הכל מוכן:
שמים את הבצל במחבת עם דפנות גבוהות או סיר רחב עם כף שמן (זית, בטח זית. טוב נו, אפשר גם קנולה) על אש לא גבוהה – בינונית ומטה לטיגון/אידוי/ריכוך איטי. לאחר שהבצל מתרכך, מזליפים כשתי כפות בלסמי ומערבבים עד להספגה מלאה. ממשיכים על אש קטנה עם ערבוב – רצוי להשתמש בכף עץ שטוחה על מנת שאפשר יהיה לגרד היטב את התחתית מבלי שדבר ידבק. לאחר עוד כחצי שעה מוסיפים עוד הזלפת בלסמי וכחצי כפית מלח.
בין ערבוב לערבוב מכינים את הפלפלים:
חוצים את הפלפלים לאורך ומנקים את העוקצים, הגרעינים והפסים הלבנים.
מניחים על תבנית שטוחה עם הזלפת שמן (לא חובה) ושמים בתנור על חום גבוה (גריל) עד שמתחילים להשחים ולהתפוצץ קלות. נותנים להתקרר מעט מאד שאפשר יהיה לגעת ללא כוויות, קולפים וקוצצים.
את הפלפלים החריפים שמים במחבת חמה מאד ויבשה – רצוי ברזל – לחריכה זריזה וקוצצים עם הקליפה והגרעינים.
הבצל בשלב הזה רך מאד ושחום אך מעט. מערבבים הכל ביחד בסיר.
וממשיכים לבשל מכוסה על אש קטנה מאד עם מקטין להבה לעוד כ-30-45 דקות.
כמה פולסים עם מקל בלנדר – והעסק מוכן.
ומה עושים עם זה, תשאלו. ובצדק.
סתם למרוח על לחם טעים, למרוח כרעי עוף בתנור, לצפות שיפודי פרגיות בגריל ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם. אני הולכת לנסות בישול קצר של דג לבן בזה – סוגשל חריימה…
תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.
השבמחקמעולה! הטעם כבר קיים במילים, כהרגלך ...או ככישרונך! אבל נא לא לפגוע בקדושת החריימי! (: אם בממלכה המאוחדת עסקינן, אז אני מציע: "פיש אנד צ'ילי" Fish & Chili
השבמחקאולי גם אפשר להמציא גרסת צ'ילי עם דגים טחונים - Chile con Pescado
ושאלה קטנה: אני מתאר לעצמי שתוקף הטריות שלו קצר יותר מהגרסה הסוכרית, לא?
התעלית על עצמך! אני בטוח אנסה את המתכון הזה.
השבמחקשווה ביותר
השבמחקיש מצב שיעלה על השולחן בקרוב
או, סוף סוף פוסט שאני יכולה לקרוא בלי לוודא שאני פותחת את הלינק רק אחרי שאכלתי קודם לכן, ח ח ח :)
השבמחק(מקווה שאת מביאה לאבא דוגמית! :) .
ג'וני הכין ריבת צ'ילי לפני איזה שנה והביא לאבא צנצנת, שזכתה לתדהמתו של אבא לכינוי "חריפה מדי בשבילו" :) )
(התכוונתי כמובן ל"זכתה לתואר" ולא "זכתה לכינוי")
השבמחקהגרסה הזו לא מאד חריפה, זו הרי "ריבה"... אבל בתוספת של 2-3 פלפלונים היא יכולה :).
השבמחקואני מניחה שאורך חיי המקרר קצר מהמסוכרת. אבל מכל הכמות שהכנתי כבר לא נשאר, אז לא נראה לי שזו הבעיה...